Interview

Expats Anthony en Dane over wonen in het City House

Lees ons interview met het Anthony en Dane, een gelukkig stel die twee maanden geleden naar Rotterdam zijn verhuisd. Ze delen hoe het is om in het hart van Rotterdam te wonen, in het City House en geven een kijkje in hun woning.

City House
22 augustus 2022
By Lisanne Van Beurden

In het City House vind je een jong, gemengd publiek van urban professionals, zowel lokaal als internationaal. Een van de meest recente bewoners is het expat-echtpaar Anthony en Dane.

Anthony (33) komt oorspronkelijk uit Belfast, Ierland en is architect van beroep. Momenteel is hij op zoek naar werk bij een Rotterdams architectenbureau. Zijn man Dane (37) komt oorspronkelijk uit Durban, Zuid-Afrika en is registeraccountant. Hij werkt bij Deloitte. Het stel ontmoette elkaar in Belfast, waar ze in 2021 trouwden. Na een paar jaar samen in Dublin te hebben gewoond, was het tijd voor een nieuw avontuur. Daarom besloot het pasgetrouwde stel twee maanden geleden te verhuizen naar Rotterdam.

Dane en Anthony op hun vrolijke gele bank in de woonkamer.
Een geweven dienblad uit Zuid-Afrika voor hun Nintendo Switch-controllers.

Hoe zijn jullie in Rotterdam beland?

Anthony: “We wilden heel graag weg uit Dublin. Voor Covid hadden we al de wens om naar het buitenland te verhuizen. Dus toen alles weer redelijk normaal werd, besloten we ervoor te gaan. We hadden een lijst met steden waar we graag zouden willen wonen en simpel gezegd: Rotterdam stond erbij.”

“Ik haal altijd veel inspiratie uit de Nederlandse architectuur. Architectenbureaus zoals OMA en MVRDV spreken me echt aan", vervolgt Anthony. "Ze hebben zulke transformerende ideeën en denken echt vooruit. Ik hou van het stadsbeeld in Rotterdam en het feit dat de ontwerpen zo mensgericht zijn."

Dane: “Anthony was nog nooit in Rotterdam geweest, maar door zijn architectuur studie vond hij het altijd al een interessante stad. Ik heb het een keer eerder bezocht toen een vriend hier trouwde. Sommige van mijn Nederlandse collega's drongen ook steeds aan dat we naar Rotterdam moesten verhuizen en niet naar Amsterdam. Dus uiteindelijk dachten we: laten we het gewoon doen!”

Het interieur van Anthony en Dane: een mix van oud en nieuw meubilair.

Is Rotterdam wat je ervan had verwacht?

Anthony: “Het is beter dan we hadden verwacht. Het is echt een mekka voor architectuur. We hebben zeker de juiste keuze gemaakt! Onlangs bezochten we Amsterdam en toen we terugkwamen hadden we echt het gevoel dat we weer konden ademhalen."

Dane: “Het is fijn om ergens te wonen dat niet voor toeristen maar voor de lokale bevolking is ingericht. Als je ergens binnenloopt in Rotterdam gaan ze er bijvoorbeeld niet zomaar vanuit dat je Engels spreekt. Dit hebben we eigenlijk liever! We volgen momenteel Nederlandse les en oefenen graag."

Anthony: "Wat me ook erg opviel, is dat er overal supermarkten zijn. Rotterdam is echt gebouwd voor mensen. We zijn aangenaam verrast dat we zo dicht bij alles zijn wat we nodig hebben. Ik denk dat ik Rotterdam ondertussen al beter ken dan Dublin, terwijl ik in Dublin een aantal jaar heb gewoond. Rotterdam is zo goed verbonden. De fietsinfrastructuur is geweldig en het openbaar vervoer ook."

Hoe hebben jullie het City House appartement gevonden?

Anthony: “Via Danes baan verbleven we twee weken in New Orleans op de Kop van Zuid. Elke dag gingen we op zoek naar een vaste plek om te wonen. We werden verliefd op het City House op de Kruiskade.”

Dane: “We waren eerst geïnteresseerd in een woning op de tweede verdieping. Toen vroeg Monique, onze makelaar, of we het appartement op de bovenste verdieping wilden zien. Ze waarschuwde ons dat als we deze zouden bekijken, we het willen huren. Dus die wilden we natuurlijk zien!"

Anthony: “En we vonden het appartement helemaal geweldig. Het uitzicht, het zonlicht... We hebben twee fijne balkons en een gedeeld terras aan de voorzijde. Monique had gelijk. We wilden deze plek.”

De details in de slaapkamer van Anthony en Dane.
Links: kunstwerk gemaakt door Dane. Rechts: kunstwerk uit Zuid-Afrika.

Kunnen jullie wat meer vertellen over het interieur?

Dane: “Ons huis heeft zeker geen magazine- of hotelkamerlook. Onze inrichting is een mix van oud en nieuw. De nieuwe items maken de inrichting wat eigenaardig, een beetje kitsch. We zijn zeker niet bang om kleur te gebruiken. Zo hebben we een gele bank en een kleurrijk vloerkleed op de vloer. Daarnaast houden we heel erg van tweedehands meubelen. Onze jaren 60 eettafel heeft bijvoorbeeld duidelijke gebruikssporen. Sommige mensen vinden dat misschien niet leuk, maar wij vinden het juist prachtig omdat het het verstrijken van de tijd laat zien. Daar zit veel schoonheid in.”

Anthony: “En we hebben veel kunst die we of samen of alleen hebben gekocht. In de eetkamer hebben we architectonisch borduurwerk van het stadhuis van Belfast dat ik als huwelijkscadeau voor Dane heb gekocht. Het is gemaakt door kunstenaar Deborah Toner. In de slaapkamer hangen kunstwerken uit Zuid-Afrika en een kunstwerk dat Dane zelf heeft gemaakt. Wat voor ons ook veel waarde heeft, zijn de twee Barcelona-stoelen, die we voor elkaar als huwelijkscadeau hebben gegeven.”

Zijn er al mensen op bezoek gekomen?

Anthony: “Er zijn al drie stelletjes bij ons komen logeren. We vinden het geweldig dat ze hier hun eigen slaapkamer hebben. En het is zo'n centrale locatie, een geweldige uitvalsbasis om Rotterdam te verkennen.”

De logeerkamer met Nijntje details.
Details van de logeerkamer: waar ze ook heen gaan, Anthony en Dane kopen graag reisboeken van Louis Vuitton.

Wat vinden jullie leuk aan wonen in het City House?

Anthony: “Het uitzicht. We hebben geen gordijnen opgehangen in de woonkamer, want niemand kan naar binnen kijken en zo kunnen we blijven genieten. We zien vanaf onze bank allerlei monumentale gebouwen, zoals het Stadhuis, de Markthal en de Erasmusbrug."

Dane: "Het interieur is ook fantastisch. Zelfs de stijl en kleur van de keuken, ik zou dit ook hebben gekozen. Het is heel erg onze smaak. En onze buren in het City House zijn erg vriendelijk. Wij komen juist van een plek waar mensen zich alleen met zichzelf bezig houden.”

Anthony: "Natuurlijk is de centrale locatie een groot pluspunt. Laatst vergat ik iets te halen en dat was eigenlijk het belangrijkste dat ik die dag moest doen. In Dublin zou het een hele missie zijn geweest en hier is het gewoon vijf minuten lopen."

De eetkamer met het bijzondere architecturale borduurwerk van Deborah Toner.
De Barcelona stoel van architect Ludwig Mies van der Rohe.

Al leuke hotspots in Rotterdam ontdekt?

Dane: "Anthony houdt van koken. Dus als we gasten hebben, is hij degene die in de keuken staat. We hebben ontdekt dat de producten hier van hoge kwaliteit zijn, lokaal geteeld en erg vers. Een soort cultuurschok die we in het begin hadden is dat het eten hier niet bevroren is, terwijl dat in Ierland meestal wel het geval is."

Anthony: "We houden van brunchen en een plek die nu al bovenaan onze lijst staat is Harvest Coffee Brewers. En onlangs gingen we voor mijn verjaardag naar een super leuk restaurant: Fontein."

"Verder lopen we nog veel rond om te verkennen en dan halen we een ijsje", legt Anthony uit, "dat is wat we nu vooral hebben gedaan. Gewoon rondlopen en iets afhalen. Maar we willen heel graag meer ontdekken. De stad ligt letterlijk aan onze voeten!"

Bedankt voor de rondleiding, Anthony en Dane!

Interesse in een City House appartement? Bekijk hier de beschikbaarheid.

Door deze website te gebruiken accepteer je onze Privacy Policy