Fins design

De vernieuwde Iittala winkel in Rotterdam

Wellicht was het je al opgevallen: de Iittala winkel aan de Karel Doormanstraat is een paar weken dicht geweest vanwege een verbouwing. Nu is de winkel weer open en het ziet er prachtig uit.

Karel Doormanstraat
14 augustus 2023
By Lisanne Van Beurden

Iittala, een Fins design merk, vond zijn oorsprong in 1881 in een glasfabriek in het Finse dorpje Iittala. Onlangs hebben we een bezoek gebracht aan hun vernieuwe winkel aan de Karel Doormanstraat en spraken daar met storemanager Aldo.

Aldo, storemanager van de locatie op de Karel Doormanstraat en de shop-in-shop in de Bijenkorf, draagt al 15 jaar bij aan het succes van Iittala.

Kun je iets vertellen over Iittala?

Aldo: "Iittala is een prachtig Fins designmerk dat al meer dan 140 jaar bestaat. Het merk is onderdeel van de Fiskars groep, waar ook het 150-jarige Arabia partnermerk onder valt. Misschien ken je Fiskars van die vertrouwde oranje huishoud- en keukenschaar die in menig keukenla te vinden is."

"Het tijdloze design van Iittala wordt geïnspireerd door de natuur, en het ziet er niet alleen mooi uit; alles is functioneel. Het design van Iittala is namelijk ontworpen voor de kleine keukenkastjes in Finland, waar men weinig ruimte heeft. Het moet bijvoorbeeld makkelijk stapelbaar zijn. Het mooie van Iittala is dat vrijwel alles moeiteloos te combineren is. Alle kleuren passen mooi bij elkaar, zelfs drukke serviesstukken kunnen in een eclectisch ensemble samenkomen."

Wat hebben jullie veranderd tijdens de verbouwing?

Aldo: "Eigenlijk bijna alles. Het systeemplafond met ingebouwde spots hebben we eruit gehaald. Niet alleen was het flink verouderd, maar we wilden ook graag overstappen op LED-verlichting. Nu ziet het geheel er mooier uit, en het is ook nog eens milieuvriendelijker en gunstiger voor onze energierekening."

"Verder hebben we het grootste deel van onze meubels vervangen. De nieuwe meubels zijn circulair; deze zijn afkomstig uit voormalige Iittala winkels in Duitsland. De meubels die we hebben behouden, hebben we een upgrade gegeven door er dichte onderkasten aan toe te voegen."

"Dankzij de herinrichting van de winkel en het verwijderen van de stellingkasten in de etalage is er nu een beter zicht naar binnen toe. Bovendien past alles mooi bij elkaar en is er een veel samenhangender geheel in de winkel. Ook hebben we meer ruimte om een uitgebreidere selectie in de winkel tentoon te stellen."

Wat is het meest populaire product in de winkel?

Aldo: "Het meest populaire item in onze winkel is ongetwijfeld het 'Teema Wit' servies uit de jaren 50. Ook al bestaat het al 70 jaar, het is nog steeds heel modern. Wat dit servies zo bijzonder maakt, is de multifunctionaliteit. Zo dient een diep bord niet alleen als soepkom, maar ook als pasta bord."

"Een andere favoriet is onze 'Essence' glaslijn. Deze glazen zijn allemaal op dezelfde hoogte afgesneden, waardoor de poot altijd even hoog is. Ook deze glazen zijn multifunctioneel. Zo kan een van de glazen gebruikt worden als ijscoupe, champagneglas of voor een garnalencocktail."

Hoe bevalt de locatie op de Karel Doormanstraat?

Aldo: "Onze klanten weten ons hier al 17 jaar te vinden. Wat deze locatie zo fantastisch maakt, is de uitstekende bereikbaarheid. Met de parkeergarage aan de achterkant en Rotterdam Centraal op loopafstand, is toegankelijkheid geen enkel probleem."

"Het is echt een hele fijne straat. Waar ik heel blij mee ben is de Koffiebar hiernaast. De gasten die op het terras zitten, kijken zo naar binnen en besluiten vaak om hier nog even naar binnen te lopen. Daarnaast zijn er vele andere winkels die hier al geruime tijd gevestigd zijn. Onze buren hebben bijvoorbeeld ook recentelijk een verbouwing ondergaan."

Heb je nog wat toe te voegen?

Aldo: "Kom zeker eens langs! In onze winkel op de Karel Doormanstraat vind je zowel onze vaste en nieuwe collecties, als afgeprijsde items wegens overstock, lijnen die binnenkort verdwijnen en producten die op hoge voorraad in Finland staan. Er is voor ieder wat wils in allerlei kleuren en design."

Bedankt voor je tijd, Aldo!

Door deze website te gebruiken accepteer je onze Privacy Policy