Stukje geschiedenis

Iconische vitrines op de Lijnbaan

Ongetwijfeld zul je ze herkennen: de iconische vitrines op de Lijnbaan. Deze vitrines zijn een nostalgische knipoog naar de jaren vijftig, toen deze bijzondere straat opende als eerste autovrije winkelstraat ter wereld.

Love the City
31 juli 2023
By Lisanne Van Beurden

Wellicht loop je er geregeld langs zonder goed te kijken, maar de vitrines hebben altijd een super leuke invulling. Als ware mini-musea nemen ze je mee op een reis door de geschiedenis, tonen ze interessante exposities en laten ze je kennismaken met allerlei leuke activiteiten in de stad.

Stukje Rotterdamse geschiedenis

In de jaren vijftig prijkte op het wandelgebied verschillende vitrines met de mooiste producten. Op deze manier probeerden winkeliers klanten te verleiden om de winkels binnen te lopen.

Met de loop der tijd verdwenen de vitrines echter uit het straatbeeld van de Lijnbaan. Gelukkig zijn ze, op initiatief van de vastgoed eigenaren en winkeliers van de Lijnbaan, sinds een tijd weer terug te vinden op de Lijnbaan. Een nostalgisch eerbetoon aan het verleden, met een leuke nieuwe invulling.

De huidige vitrines op de Lijnbaan

Sinds enkele jaren staan er weer drie van deze iconische vitrines op de Lijnbaan. Hoewel het ontwerp is geïnspireerd op de oorspronkelijke vitrines, is de inhoud tegenwoordig anders. Destijds dienden ze als een soort extra etalage voor de deur van de winkeliers, terwijl ze nu het winkelend publiek verrassen met steeds wisselende exposities.

De Koningsdag vitrine.
De speelse Lijnbaan-vitrine in 2021 door Charlotte van Otterloo.

Wisselende exposities

Elke vitrine heeft een unieke en creatieve invulling. De inhoud verandert regelmatig, waardoor je bijvoorbeeld leert over de wederopbouw van Rotterdam, het verhaal van het verhaal van Abraham Tuschinski en de ontwikkeling van de fotografie in Nederland vanaf 1842. Kunstenaars, zoals animators, fotografen en illustrators, krijgen vaak de kans om hun werk tentoon te stellen, waardoor er een leuke werken zijn te bewonderen voor zowel jong als oud.

Daarnaast is er een vitrine die helemaal in het teken staat van het seizoen. Heb je de zomerse vitrine al gespot, waarin de zomerprogrammering van Rotterdam Centrum centraal staat?

De huidige zomer vitrine op de Lijnbaan.

Dus neem de volgende keer dat je op de Lijnbaan loopt zeker een kijkje en ontdek je een wereld vol interessante verhalen en inspiratie! Via Rotterdam Centrum blijf je op de hoogte van de invulling van de vitrines.

Door deze website te gebruiken accepteer je onze Privacy Policy