Lumière-gebied

Manhave Vastgoed over stadsontwikkeling

Steven Manhave en Edwin Dickhoff bouwen met hun team aan het gebied dat zij het Lumière-gebied noemen. Lees hier over de toekomstvisie van Manhave Vastgoed.

Lumière
Love the City
The Lobby
9 maart 2022
By Lisanne Van Beurden

Zij hebben beiden uitgesproken ideeën over stadsontwikkeling. En zeker voor het gebied waar hun hoofdkantoor gevestigd is aan de Kruiskade in Rotterdam. Steven Manhave, eigenaar sinds 2013 en in 1997 onder aan de ladder gestart en Edwin Dickhoff, Senior Asset Manager van Manhave Vastgoed zijn het roerend eens: "Alles wat wij hier doen komt voort uit liefde voor de stad Rotterdam."

De ontwikkeling in het Lumière-gebied

Steven: "Als wij het hebben over de ontwikkeling van dit deel van het centrum, hebben we het in grote lijnen over het Lumièregebied, de Kruiskade, een stukje Lijnbaan en de Karel Doormanstraat. Manhave bezit enkele in het oog springende locaties in dit gebied, zoals winkelpand Dream House, op de hoek van de Kruiskade en De Karel Doormanstraat en het City House."

"Momenteel steken wij veel van onze energie in het ontwikkelen van The Lobby en over een paar jaar starten we met de bouw van het multifunctionele complex Lumière. Een ding staat vast, we zitten niet stil en willen van dit gebied nog meer het kloppend hart van het centrum maken. En dat vanuit een heldere visie hoe je een gebied aantrekkelijk maakt voor bewoners en bezoekers. We ontwikkelen hier een uniek gebied in de stad waar wonen, werken en winkelen hand in hand gaan."

Momenteel steken wij veel van onze energie in het ontwikkelen van The Lobby en over een paar jaar starten we met de bouw van het multifunctionele complex Lumière.

Steven Manhave
Lumière Theater in 1974.

Wonen, werken & winkelen? Is dat jullie eigen idee?

Steven: "Nee, dat is in navolging van de ideeën van mijn opa en architect Hugh Maaskant, de ontwerper van onze City House flat en onder meer de Euromast, het Groothandelsgebouw en het Rotterdamse Hilton Hotel. De term wonen, werken & winkelen is deel van zijn visie over een leefbare stad. Het idee van verdichting was daarbij heel belangrijk: het streven om meerdere ambities en functies op één plek te herbergen, zoals wonen, werken & winkelen en dat dan duurzaam te ontwikkelen, zodat alles voor langere tijd gewaarborgd blijft. Wat wij hier aan het uitvoeren zijn, hebben mijn familie en Maaskant allemaal bedacht."

Edwin: "Die verdichting zie je nu overal in stedelijke ontwikkelingen. Maaskant vormde zijn ideeën in Amerika over de ontwikkeling van verstedelijkte gebieden van wereldsteden. Noem het een megalomane metropolitaanse sfeer. Daar past het bouwen of inrichten van gebouwen zoals de Lumière Toren met een gemengde functie perfect bij. Een gebouw met een woon- en kantorenlaag, met winkels op de begane grond, en eventueel zelfs met een hotelfunctie, een theater en een filmhuis."

Edwin en Steven op kantoor.

Wordt deze buurt een Manhave buurt?

Steven: "Nee, wij zijn natuurlijk niet de enigen die hier ontwikkelen, maar als lokale betrokken partij leveren wij een extra toegevoegde waarde in dit gebied zodat alle Rotterdammers daarvan mee kunnen profiteren. Wij hebben als bedrijf altijd voor kwaliteit gekozen, omdat we nu eenmaal gebouwen ontwikkelen, bouwen en in eigendom houden voor de lange termijn. Daar wil je goed voor zorgen en zie het zo: vanuit het idee van duurzaamheid en uit eerbied voor de naoorlogse Rotterdamse architecten, laten we van de bestaande bouw de constructie staan, en natuurlijk gaat dat ten koste van een deel van onze rentabiliteit. Dat vinden wij minder belangrijk dan het belang van de stad."

Edwin: "Manhave – en onze aanpak – is in de loop der tijd een begrip geworden. We zijn inmiddels een gevestigde naam. Natuurlijk zullen er mensen zijn die onze handtekening terugzien op de Kruiskade en de Karel Doormanstraat, maar dat mag best. Wij denken ook altijd goed na over de inrichting van de openbare ruimte en geven die na alle aanpassingen opgeknapt terug aan de gemeenschap."

Steven: "We willen niet de grootste, of de beste zijn, maar simpelweg hele goede kwaliteit leveren aan onze partners, zoals wij onze huurders noemen. Daarmee ook aan de consument en dat voor een lange periode. Bovendien betrekken we bij het uitvoeren van onze plannen de belangrijkste stakeholders. We informeren bewoners en organiseren samen met de gemeente inspraakmogelijkheden en schrijven de VVE’s in de buurt aan."

Wij gaan door om in dit gebied een duurzame, uitzonderlijke plek van internationale kwaliteit en allure te creëren. Hoogwaardig en innovatief, passend bij het centrum van Rotterdam.

Steven Manhave

De toekomstvisie van Manhave Vastgoed

Steven: "Wij gaan door om in dit gebied een duurzame, uitzonderlijke plek van internationale kwaliteit en allure te creëren. Hoogwaardig en innovatief, passend bij het centrum van Rotterdam. Het liefst zie ik een gebied voor me met een psychologische ingang en een uitgang waar de consument ervaart dat er met kwaliteit en liefde een inspirerende sfeer is ontwikkeld."

Blijf op de hoogte

De bouw van The Lobby is al van start! Wil je op de hoogte blijven van alles rondom de bouw van The Lobby? We delen geregeld updates over de voortgang. Op de pagina van The Lobby staat meer informatie over dit unieke project en staan ook alle updates op een rij.

Door deze website te gebruiken accepteer je onze Privacy Policy