Interview met Hetty Chin

Al sinds 1997 is Chinny een begrip in Rotterdam!

In 1997 opende Hetty Chin haar eerste Surinaamse broodjeszaak aan de Lijnbaan in Rotterdam. Nu, ruim 26 jaar later, is ze eigenaar van in totaal vijf zaken en kent iedereen in Rotterdam haar broodjes.

25 januari 2024
By Lisanne Van Beurden

Hoe begon Hetty's avontuur als ondernemer? Wat is haar succesformule? En heeft zij nog tips voor startende ondernemers? Dit en meer vroegen wij haar tijdens een bezoek aan Chinny op de Lijnbaan.

Langs de Lijnbaan vind je twee van Hetty's ondernemingen: Chinny en Gilles. Bij Gilles geniet je van traditionele baguettes, maar ook van unieke broodjes die je nergens anders in Rotterdam zult vinden, zoals de omelet gyros. Naar Chinny kom je natuurlijk voor de heerlijke Surinaamse broodjes.

Om 10 uur komen we aan bij Chinny op de Lijnbaan. De zaak is nog gesloten, maar Hetty staat al met een vriendelijke lach klaar voor het interview. Bij Gilles is het personeel al bezig met opstarten. Met een kopje thee nemen we plaats voor het interview.

Kun je wat vertellen over hoe het allemaal begon?

Hetty : "Ik wilde altijd al graag mijn eigen onderneming starten en al vrij snel was het duidelijk dat dit een Surinaamse broodjeszaak zou zijn. De allereerste Chinny opende ik in 1997, hier aan de overkant in een heel klein zaakje. Al mijn spaargeld ging erin; het was echt alles of niets. Ondernemen betekent ook risico nemen. Gelukkig ging het de eerste twee jaar al heel goed en hadden vrij snel veel naamsbekendheid. In 1999 kreeg ik een aanbod van de gemeente om naar deze locatie te verhuizen, omdat ze het pand gingen verkopen aan Grolsch. In eerste instantie vond ik het wel een uitdaging, want het was een totaal andere huurprijs en een ander soort zaak. Toch heb ik het toen gedaan en ik heb nooit spijt gehad."

Wanneer besloot je nog een vestiging te openen?

Hetty: "Mijn wens om uit te breiden kwam in 2002 en via via hoorde ik over een locatie op de Hoogstraat, dus ik heb toen geluk gehad. Die locatie is nu gefranchised. Kort daarna heb ik een bar gehad. Maar dat was uiteindelijk toch niets voor mij en een medewerkster die het heel leuk vond heeft het toen overgenomen."

"Vervolgens heb ik een locatie in het Alexandrium geopend en een locatie in Den Haag. In 2014 opende Gilles. Onze nieuwste locatie is te vinden in Rotterdam-West, op de Westzeedijk."

Wat is de succesformule van Chinny?

Hetty: "Meteen vanaf het begin hebben we veel naamsbekendheid opgebouwd. Voor corona waren wij zelfs 24/7 geopend in het weekend, zodat klanten na het uitgaan nog iets lekkers konden halen. Het heeft zeker geholpen dat wij als een van de eersten in de straat waren met een Surinaamse broodjeszaak. Maar het succes komt pas echt door toewijding en hard werken. Zoiets moet echt je passie zijn, want dat straal je dan ook uit naar je klanten. Ook heb ik altijd heel goed personeel gehad."

"Hoewel er tegenwoordig meer Surinaamse zaken in het centrum zijn, durf ik te zeggen dat wij het lekkerste beleg hebben. Dat is althans de mening van onze klanten, waarvan sommigen al jarenlang bij ons langskomen. Zelfs mensen die naar een andere stad zijn verhuisd, keren speciaal voor onze broodjes terug."

"Maar het succes komt pas echt door toewijding en hard werken. Zoiets moet echt je passie zijn, want dat straal je dan ook uit naar je klanten."

Hetty Chin
Een krantenartikel over Chinny in 2000.

Hoe vaak ben je te vinden op de Lijnbaan?

Hetty: "Tegenwoordig ben ik voornamelijk te vinden op de Westzeedijk in Rotterdam-West. Die zaak opende kort voor de coronapandemie, wat natuurlijk niet de meest gunstige tijd was om een horecazaak te starten. Hierdoor zijn we momenteel nog bezig met het opbouwen. Vaak ben ik aanwezig om het personeel te ondersteunen, de omzet te monitoren en te evalueren wat haalbaar is en wat niet."

"In de weekenden ben ik meestal aanwezig op de Lijnbaan, want dan zijn we in West gesloten. De locatie op de Lijnbaan heeft natuurlijk een speciaal plekje in mijn hart, omdat het de allereerste vestiging is. Bovendien zit Gilles direct ernaast, dus dan kan ik daar ook makkelijk langsgaan."

Er zijn meerdere Chinny's, maar er is maar één Gilles. Waarom is dat?

Hetty: "Eigenlijk is dat gewoon zo gelopen. Het pand ernaast kwam leeg te staan en de vastgoedeigenaar destijds vroeg of ik daar ook niet zou willen exploiteren. Waarom niet, dacht ik. Ze vroegen of ik bijvoorbeeld de muur wilde doorbreken om een grotere zaak te maken van Chinny, maar nee: ik wilde graag mijn eigen concurrent zijn.”

Wat dan het verschil is tussen de twee zaken? Hetty: “Bij Chinny verkopen we Surinaamse broodjes en bij Gilles baguettes. Gewoon traditionele stokbroden, maar dan met overheerlijk beleg.”

Wat is jouw favoriete gerecht bij Chinny? En bij Gilles?

Hetty weet het antwoord gelijk: "Dat is Broodje tja saw met geroosterd varkensvlees in sojasaus. Dat is echt een aanrader, vooral als je van spareribs houdt. Bij Gilles is mijn favoriet broodje omelet gyros. Dat is ook het meest geliefde gerecht onder de klanten."

De baguette omelet gyros kip.
Hetty (in het midden) met het personeel in haar horecazaak Gilles.

Welke rol heb jij nu in de zaak?

Hetty: "Ik ben eigenlijk van van alle markten thuis. Ik sta zelf regelmatig in de zaak en vind het leuk om allerlei taken op me te nemen. Ik ben het liefst op de werkvloer en doe precies wat mijn medewerkers doen. Ook schoonmaken. Niks is te min voor me, hoor."

Helpt jouw familie ook in de zaak?

Hetty: "Mijn man verzorgt de administratie en coördineert de inkoop voor de keuken. Onlangs is mijn zoon begonnen met werken in het Alexandrium op zaterdag. Ik vind het belangrijk dat hij begrijpt wat hard werken inhoudt. Ik hoop dat hij die ervaring meeneemt."

Hetty met het personeel in Chinny.

Heb je nog toekomstplannen?

Hetty: "Het is eigenlijk best een spannende tijd, want we blijven nog op de Lijnbaan tot 2025, daarna gaat de ontwikkeling van de Lumièretoren van start. Als gewoontedier vind ik dat natuurlijk jammer, maar ik begrijp ook dat dit gebied toe is aan vernieuwing. Ik denk dat er iets heel moois voor in de plaats komt. Nu heb ik even de tijd om aan die verandering te wennen. Tegen die tijd overwegen we te verhuizen, en mochten we dat doen, dan gaan we waarschijnlijk meer richting het midden van het centrum zitten."

"Verder ben ik nu gewoon heel tevreden en heb ik geen grootse toekomstplannen. Wat ik in de loop der jaren heb geleerd, is dat tevredenheid in het leven essentieel is. Als ik om me heen kijk, zie ik mensen die ziek zijn, en dan realiseer ik me hoeveel geluk ik heb. Als je jonger bent, ben je zoveel bezig met grootse plannen. We moeten ook leren tevreden zijn met wat het leven ons biedt."

"Ik blijf ondernemen, maar mijn motivatie daarvoor ligt vooral bij de mensen die voor me werken. Zo werkt die jongedame die je zag bij Gilles al 20 jaar voor ons."

Heb jij advies voor mensen die net starten met een horecaonderneming?

"Ja, je moet echt gepassioneerd zijn; het is hard werken en je moet veel opofferen, iets wat mensen niet altijd inzien. Ik ga bijvoorbeeld bijna nooit op vakantie en werk bijna dagelijks. Maar het is absoluut het allerleukste wat er is, en ik zou het zo weer allemaal doen."

Bedankt voor je tijd, Hetty!

Door deze website te gebruiken accepteer je onze Privacy Policy