'Meest Inspirerende Binnenstadsproject'

De Spijkse Trap is genomineerd

De Spijkse Trap in het stadscentrum van Spijkenisse is genomineerd als 'Meest Inspirerende Binnenstadsproject'.

7 februari 2024
By Lisanne Van Beurden

De titel 'Meest Inspirerende Binnenstad van Nederland' wordt toegekend aan de binnenstad in Nederland die een zichtbare en inspirerende ontwikkeling heeft doorgemaakt dankzij positieve inspanningen van gemeenten en centrummanagement, in samenwerking met de lokale binnenstadspartijen.

Voor het project van de Spijkse Trap heeft de gemeente samengewerkt met de BIZ en vastgoedeigenaren, waaronder Manhave Vastgoed.

Verbinden van twee gebieden

Het project de Spijkse Trap is genomineerd als 'Meest Inspirerende Binnenstadsproject' vanwege zijn inspirerende aanpak die meerdere doelen tegelijk dient en in één keer verschillende problemen aanpakt. Er was bijvoorbeeld veel leegstand en weinig variatie in de voorzieningen.

De Spijkse Trap verbindt twee gebieden met elkaar, met aan het eind het iconische beeld van Centrum voor de Kunsten. Twee gebouwen worden getransformeerd om ze geschikt te maken voor andere vormen van gebruik. Zo wordt het Centrum voor de Kunsten vernieuwd, waarbij de hal wordt vergroot en er 11 oefenruimtes worden gecreëerd voor bands, evenals een aantal multifunctionele ruimtes. Daarnaast wordt de entree uitgebreid, zodat deze kan dienen als een multifunctionele 'Huiskamer-voor-de-Stad' en worden er openbare toiletten gerealiseerd. Door deze aanpak wordt niet alleen leegstand opgelost, maar ook nieuwe functies toegevoegd, installaties gasloos vernieuwd en groenvoorzieningen vergroot.

Render Centrum voor de Kunsten huiskamer.
Render de Spijkse Trap.

Nieuwe blikvanger

Het hoogteverschil met de dijk tussen Uitplein en de Nieuwstraat zorgt voor een onderbreking in de routing door het centrum. Dit negatieve aspect is omgezet in een kans, wat heeft geleid tot een mooie oplossing: de Spijkse Trap. Hiermee wordt een nieuwe blikvanger aan het centrum toegevoegd, en wordt van het winkelcentrum een echt stadscentrum gemaakt.

Bekendmaking winnaar

Manhave Vastgoed is trots om mee te werken aan dit belangrijke project in het centrum van de stad. De winnaar van Meest Inspirerend Binnenstadproject wordt tijdens de Dag van de Binnenstad bekendgemaakt op 11 april in Veenendaal. Meer informatie over de verkiezing is te vinden op binnenstadinspiratie.nl.

Bekijk hieronder de video die deel uitmaakt van de indiening voor de verkiezing.

Door deze website te gebruiken accepteer je onze Privacy Policy