Interview

Over het nieuwe interieur van Stijl By Amilcar

Amilcar, de eigenaar achter Stijl by Amilcar, is al sinds 2007 werkzaam op de Karel Doormanstraat. En sinds 2011 als trotse eigenaar van zijn eigen winkel. Na al die jaren vond hij het hoog tijd voor een makeover van het interieur.

Karel Doormanstraat
11 oktober 2023
By Lisanne Van Beurden

Onlangs hebben we een bezoek gebracht aan de vernieuwde winkel aan de Karel Doormanstraat en spraken daar met Amilcar. Hij vertelt hieronder hoe Stijl by Amilcar ooit begon, over de verbouwing en hoe het bevalt op de Karel Doormanstraat.

Hoe is Stijl by Amilcar ooit begonnen?

Amilcar: “In 2007 begon ik op deze locatie als manager bij een van de brandstores van VNDX. Voordat ik deze rol op me nam, had ik al 18 jaar ervaring in de juweliersector. VNDX had mij voor deze locatie benaderd en in totaal wilden zij 12 winkels openen in Nederland. Uiteindelijk zijn er vier winkels geopend. Helaas, toen de financiële crisis in 2008 toesloeg, werden de winkels één voor één gesloten."

“Daarom besloot ik in 2011 de winkel zelf over te nemen. Bij de overname kon ik de winkel naar smaak inrichten, hoewel de basisinrichting hetzelfde bleef. Banken stonden niet te springen om geld te lenen en het was natuurlijk een uitdagende tijd vanwege de crisis. Dus heb ik het beste gedaan met de middelen die ik tot mijn beschikking had. Gelukkig kon ik rekenen op mijn bestaande netwerk in de branche, waardoor leveranciers flexibel waren en met me meedachten.”

"Tijdens de coronapandemie hebben we nog een moeilijke periode doorgemaakt. We hebben zelfs overwogen om te verhuizen, omdat het toch geen zin had om midden in de stad te zitten. Het was moeilijk om het hoofd boven water te houden. Gelukkig zijn we er toen samen met Manhave uitgekomen. Zij wilden ook niet dat we vertrokken.”

"Gelukkig zijn we er toen samen met Manhave uitgekomen. Zij wilden ook niet dat we vertrokken.”

Amilcar

En dan onlangs zo’n grote verbouwing. Vonden jullie het spannend om zo'n groot project aan te gaan?

Amilcar: "Ja, heel spannend. Maar vorig jaar hebben we de knoop doorgehakt. Hoewel we natuurlijk heel vertrouwd waren met de oude inrichting, realiseerden we ons dat het toch echt tijd was voor iets nieuws. We streven naar groei en de wens om een hoger segment aan te bieden speelt hierin ook een belangrijke rol."

"Sinds de voltooiing van onze verbouwing ontvangen we talloze telefoontjes van leveranciers die graag langs willen komen voor een kijkje. Het lijkt er dus op dat de verbouwing een slimme zet is geweest."

Wat is veranderd aan het interieur?

Amilcar: "We hebben het hele interieur aangepakt. Het was een prachtige winkel waar we vaak complimenten over kregen. Echter, het oorspronkelijke ontwerp was niet van ons, aangezien we de winkel overnamen van VNDX."

"Voorheen had de winkel een barok-stijl. Zodra je de winkel binnenkomt, zie je een soort schilderijlijst rond de ingang, wat eigenlijk het enige overblijfsel is van het oude interieur. Binnenin waren ook de vitrines op dezelfde manier ingericht. Alles was overwegend zwart-wit met veel bling. Daar was ik gewoon een beetje klaar mee."

"Het nieuwe interieur is aanzienlijk moderner. Een van mijn beste vrienden is projectontwikkelaar en samen met zijn vrouw, zij is binnenhuisarchitect, heeft hij het bedrijf 'Wij Zijn Gideon'. Ze hebben ons geholpen met het nieuwe concept. Nu hebben we bijvoorbeeld een afgescheiden gedeelte waar klanten rustig kunnen zitten. Voorheen was de ruimte erg groot, en stonden we aan een statafel, wat eigenlijk niet ideaal is voor het tonen van kostbare horloges."

Het oude interieur van Stijl by Amilcar.
Het nieuwe interieur van Stijl by Amilcar.

Wat is onderscheidend aan Stijl by Amilcar?

Amilcar: "We vormen echt een familiebedrijf. Ik run de winkel samen met mijn vrouw en twee dochters. Mijn oudste dochter helpt achter de schermen met marketing. Er zijn niet veel juweliersfamilies meer te vinden in Rotterdam. Dat maakt onze winkel onderscheidend. We hebben een loyale klantenkring opgebouwd, mensen kennen ons persoonlijk, en we kunnen hen daardoor goed persoonlijk advies geven. Sommige klanten ken ik al zo lang. Ik heb hen geholpen met trouwringen, vervolgens hebben ze bijzondere stukken gekocht voor hun kinderen, en ga zo maar door. Op die manier maken we verschillende fases in het leven van onze klanten mee."

""De winkel is een vertrouwde bestemming voor veel mensen. We bieden een breed scala aan diensten, waaronder goudsmeden en horlogemakers voor reparaties en onderhoud. Ook bieden we prachtige verlovings- en trouwringen aan."

Wat kan iemand verwachten van jullie collectie?

Amilcar: "Op dit moment bevinden we ons in een overgangsfase. We verkochten altijd voornamelijk trendy merken, maar nu maken we geleidelijk aan de overstap naar meer tijdloze, klassieke sieraden. Het zijn items die zich onderscheiden van de rest, maar nog steeds toegankelijk zijn. Naast nieuwe luxe Zwitserse horlogemerken, bied ik al geruime tijd pre-owned luxe horlogemerken aan, zoals Cartier, Breitling, Rolex en meer. Ik ben namelijk een trusted dealer op Chrono24, een internationaal platform voor high-end horloges. Daardoor heb ik ook klanten in o.a. België en Duitsland. ”

Welke merken zijn populair?

Amilcar: "Voor herensieraden hebben we bijvoorbeeld Rebel & Rose. Voor de vrouwen bieden we het populaire merk Sparkling aan, een Nederlands merk. Ook leuk is UNO de 50, een Spaans merk waarvan we een van de weinige verkopers in Rotterdam zijn. Hierdoor trekken we veel bezoekers aan.”

Hoe bevalt het op de Karel Doormanstraat?

Amilcar: "Goed, het is een van de breedste straten waar je nog kunt parkeren in het centrum. Heel veel mensen kennen deze straat. Waar je ook bent in Nederland, mensen kennen het. Het is alsof je zegt dat je in het centrum van Amsterdam op de P.C. Hooftstraat zit."

"Ik zit er natuurlijk al een hele tijd en heb een hoop meegemaakt. We hebben tijden gekend waarin er veel leegstand was, maar gelukkig is dat nu niet meer het geval. Er zijn veel leuke winkels bijgekomen. Wat ik vooral leuk vind, is dat veel van deze winkels kleine zelfstandige ondernemers zijn. Onze straat is heel divers en lokaal, en dat is iets wat we meer op de kaart zouden moeten zetten."

Bedankt voor je tijd!

Door deze website te gebruiken accepteer je onze Privacy Policy