Ga toch het dak op!

De Rotterdamse Dakendagen 2024 beloven veel goeds

Ze komen er weer aan: de iconische Rotterdamse Dakendagen. Van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei wandel je (bijna) tussen de wolken, bewonder je unieke architectuur en geniet je van uitzicht na uitzicht.

Love the City
6 mei 2024
By Lisanne Van Beurden

Ook dit jaar gaan we met z'n allen weer de hoogte in, namelijk de daken op. In Rotterdam is 18,5 km2 plat dak te vinden, waarvan 1 km2 in het centrum. Rotterdam is een drukke stad waar ruimte schaars is, dus het benutten van oppervlaktes die doorgaans minder goed bereikbaar zijn is geen gek idee.

De organisatie van de Rotterdamse Dakendagen laat jaarlijks zien hoe Rotterdammers kunnen bijdragen aan een gezonde, levendige, inclusieve en duurzame stad door het daklandschap in te zetten. Zo vieren en stimuleren we samen de visie die zij hebben voor onze (nabije) toekomst.

Waarom daken?

Goede vraag. Naast dat Rotterdam soms een beetje krap is, we daardoor meer ruimte nodig hebben en we zonder twijfel al die vierkante kilometers in kunnen zetten om duurzaamheid te bevorderen, is het Rotterdamse Dakendagen initiatief een sterk staaltje werk omdat:

Rotterdam in Nederland en Europa uniek is op het gebied van architectuurcultuur, eveneens als in de bouwwerken die dat heeft opgeleverd. Dit komt mede door de wederopbouw na de bombardementen, de stad moest worden herrezen uit de assen van de oorlog. Hoe pijnlijk dit verleden ook is, het heeft ruimte gemaakt voor een toekomst die we met hard werk hebben gebouwd en blijven bouwen. Een toekomst met een indrukwekkende skyline en een bruisend stadscentrum vol nieuwe gebouwen van bekende architecten.

Ook is verblijven op een dak iets speciaals. Het brengt nieuw perspectief. En rust. In een stad als Rotterdam - die altijd 'aan' staat - is het lekker om af en toe boven het geruis uit te komen, letterlijk.

Er is de laatste jaren meer aandacht voor het benutten van daken vanuit het veld van architecten en ontwerpers, beleidsmakers gericht op verduurzaming en van vastgoedeigenaren met oog op klimaatdoelen. Dit is een hele positieve ontwikkeling.

Bezoek deze Rotterdamse daken in 2024

Rotterdamse Dakendagen is een culturele organisatie gericht op daken beschikbaar stellen als creatieve werkplaats. De manier waarop daken worden ingezet zegt volgens hun iets over welke toekomst we willen voor de stad. Daarom werken zij samen met culturele makers, ontwerpers en bewoners. Op die manier bouwen ze aan een dakfilosofie met een passende visie.

Tijdens de Rotterdamse Dakendagen 2024 kun je hier het dak op:

- ABN Zuidplein, Zuidplein 54
- Central Post, Delftseplein 31
- De Doelen, Schouwburfplein 50
- De Groene Kaap, Maashaven Noordzijde 31
- De Heuvel, Grotekerkplein 5
- Heineken gebouw, Crooswijksesingel 50
- Jan Prins en Willibrordschool, Nieuwstraat 15
- Las Palmas, Wilhelminakade 332
- Laurenskerk, Grotekerkplein 27
- Luchtpark Hofbogen, Raampoortstraat 15
- Maassilo, Maashaven Zuidzijde 1-2
- Nieuwe Instituut, Museumpark 25
- Rotterdam Buulding, Aert van Nesstraat 45

Het dak van The Lobby op

Manhave staat volledig achter een organisatie als Rotterdamse Dakendagen en kijkt dan ook uit naar dit bijzondere evenement. We gaan zelf de daken op, maar werken ondertussen gepassioneerd verder aan de opening van ons eigen dak van The Lobby: een dakpaviljoen met groen dakterras, bereikbaar vanuit hoogwaardige horeca gelegen op de bovenste verdieping van het pand.

Het dak van The Lobby is ontworpen met glazen schuifpuien en veel lichtinval, zal in de toekomst toegankelijk zijn voor publiek in ieder jaargetij én zal een rustgevend uitzicht voor de bewoners van de City House aan de overkant van de Kruiskade zijn.

Praktische informatie Rotterdamse Dakendagen

Wanneer: de Rotterdamse Dakendagen 2024 vinden plaats van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei.

Waar: door heel Rotterdam. Check de website van Rotterdamse Dakendagen voor specifieke informatie over de daken en tickets.

Toegang: sommige daken zijn gratis te bezoeken, voor anderen heb je een dakpas nodig. Scoor jouw dakpas via de website van Rotterdamse Dakendagen.

Door deze website te gebruiken accepteer je onze Privacy Policy