Interview Spindler

Vervanging van het interne leidingwerk in het City House

In nauwe samenwerking met Spindler Installatietechniek wordt er hard gewerkt om de leidingen in het City House te vernieuwen. Lees het interview met Robert Jan de Bruin, de projectleider, en Ramon Horstmans, de voorman van Spindler Installatietechniek.

30 juni 2023
By Lisanne Van Beurden

Op dit moment wordt het City House klaargemaakt voor de toekomst, waarbij belangrijke elementen zoals het noodtrappenhuis, het buitenschilderwerk, de hekwerken en de betonlagen worden aangepakt. Maar er is nog een grootschalig project aan de gang dat misschien minder zichtbaar is: het vervangen van de CV en warm- en koudwaterleidingen.

In nauwe samenwerking met Spindler Installatietechniek wordt er hard gewerkt om de leidingen in het City House te vernieuwen. Afgelopen week kregen we een inkijk in deze belangrijke werkzaamheden tijdens een interview op locatie met Robert Jan de Bruin, de projectleider, en Ramon Horstmans, de voorman van Spindler Installatietechniek. Zij deelden met ons de complexiteit van dit proces en de uitdagingen waarmee ze te maken hebben.

Kunnen jullie kort uitleggen wat het project inhoudt?

Robert Jan: “Het City House wordt de komende maanden voorzien van een nieuwe aansluiting voor verwarming, warm tapwater en koud tapwater, met de mogelijkheid om in de toekomst de verwarming in de woningen ook te gebruiken voor koeling.”

Ramon: “Elke woning, winkel en kantoor wordt straks aangesloten op de nieuwe leidingen.”

"Als je de kraan open doet en er komt warm water uit, dan denk je daar geen twee keer over na. Maar eigenlijk gaat hier een enorm proces aan vooraf."

Ramon Horstmans

Hoe ziet het proces van het aansluiten van de nieuwe waterleidingen eruit? Kunnen jullie dit kort uitleggen?

Robert Jan: “Het werk wordt uitgevoerd per “strang”, wat betekent dat we de leidingen van de onderste woning tot aan de bovenste woning vervangen. Het kost ons één week om zo’n strang te vervangen.”

Ramon: “Per strang wordt door de aannemer eerst alle woningen afgeplakt en de vloerbedekking beschermd. Er komen veel voorbereidingen bij kijken, voordat we met z’n allen erin kunnen. Dan is het achter elkaar doorgaan en alle oude leidingen weghalen, nieuwe sparingen boren en de nieuwe leidingen en watermeter installeren. Begin dit jaar zijn we al begonnen met de voorbereidingen. Aan de buitengevel hebben we een noodleiding gemaakt, zodat mensen tijdens de werkzaamheden toegang hebben tot warm water. Iedere week maken we een aftakking naar boven.”

Water uit de kraan vinden we vanzelfsprekend, maar daar komt natuurlijk een hoop meer bij kijken.

Ramon: “Zeker. Als je de kraan open doet en er komt warm water uit, dan denk je daar geen twee keer over na. Maar eigenlijk gaat hier een enorm proces aan vooraf. Dat water komt vanuit het ketelhuis, via de warmtewisselaar, door alle wanden en vloeren en leidingen naar je toe. Dat moet aangelegd worden en goed onderhouden worden."

De noodleidingen in de galerij van de eerste etage.
Een tijdelijke oplossing.

Hoe ziet dit proces eruit voor de bewoners?

Robert Jan: “Om de werkzaamheden uit te voeren, moeten we toegang hebben tot de woningen, kantoorruimtes en winkels. Daarom heeft Manhave iedereen in het gebouw op de hoogte gesteld. Er zit qua communicatie veel werk in. De bewoners hadden de keuze om thuis te blijven of middels een sleutelverklaring hun sleutels aan Manhave te geven.”

“Binnen het team van Manhave is er één persoon belast met het beheer van al die sleutels. Dit zorgt voor beheersbaarheid en verhoogt de veiligheid. Op deze manier is het niet mogelijk om zomaar een woning binnen te gaan. Daarnaast heeft Manhave unieke zegelstickers per woning afgegeven. Hiermee konden bewoners de ruimtes verzegelen waar we niet hoeven te zijn. In feite komen we alleen in de gangen en badkamers, daar waar de leidingen zijn.”

Ramon: “Je wilt dat de mensen in het gebouw zo min mogelijk hinder ervaren van alle werkzaamheden. We proberen dus ook dat er zo min mogelijk overlast is en doen er alles aan om ons werk zo efficiënt mogelijk uit te voeren. We maken hiervoor onder andere gebruik van prefab leidingframes. Deze worden in de fabriek gemaakt en vooraf geïsoleerd, zodat dit weer montagetijd scheelt in de woning."

"We blijven voortdurend schakelen en werken zo hard mogelijk door. De bewoners zijn overigens heel begripvol. Eén bewoner zette elke dag een bord met koekjes voor het team klaar met een bedankbriefje. Toen we met zijn woning klaar waren hebben we ook een briefje achtergelaten om hem te bedanken voor de koekjes. Zulke dingen zijn natuurlijk heel leuk.”

“Binnen het team van Manhave is er één persoon belast met het beheer van al die sleutels. Dit zorgt voor beheersbaarheid en verhoogt de veiligheid."

Robert Jan de Bruin
Deel van de voorbereidingen is alles goed afplakken.
Er wordt straks een gat gezaagd uit de vloer, zodat het nieuwe leidingframe geplaatst kan worden. Dan wordt het weer brandwerend en dichtgemaakt met beton.

Verlopen de werkzaamheden tot dusver soepel?

Ramon: “De ene dag gaat beter dan de andere dag.”

Robert Jan: “We zien dat het eigenlijk steeds beter en efficiënter gaat. De eerste strang deden we als een proef om te kijken of het wel lukt in één week. Daarna hebben we geëvalueerd, daar zaten twee weken tussen, inclusief de feestdagen, en daarna hebben we het doorgezet naar de rest. Met Pinksteren is het zelfs gelukt om één strang in vier dagen te doen."

Wat zijn uitdagingen die jullie tegenkomen?

Ramon: “Er zit veel voorwerk in en dat scheelt heel veel tijd in de week, maar dan mag er ook niets fout gaan. We hebben geen standaard dag, iedere dag loopt het wel uit. Als vandaag iets tegenzit, dan heeft dat effect op de rest van de week. Dat probeer je dan in te halen en dan kom je daar weer wat tegen.”

“Als je het plafond open maakt, is het iedere keer weer een verrassing. Je weet niet wat er allemaal weggewerkt is en je komt altijd iets tegen dat niet op papier staat. Of net zag je mijn collega langskomen met een gezicht vol viezigheid. Toen hij de bestaande leidingen doorzaagde bleek er nog restwater in de leidingen te zitten. Dat soort dingen weet je niet van tevoren. En dus logistiek gezien, met bijvoorbeeld de bewoners en het sleutebeheer, is het een uitdaging."

Hoe gaan jullie met uitdagingen om?

Ramon: “Goede communicatie, voorbereiding en we hebben een heel leuk team. Er hangt een goede sfeer en we helpen elkaar altijd waar nodig.”

Hoe lang duurt het nog?

Ramon: “Het duurt nog zes weken tot aan de bouwvak [red. 24 juli tot en met 11 augustus] en daarna hebben we nog één strang te gaan, dus één week.”

Een kijkje in de nieuwe meterkast.
De nieuwe waterleiding.

Wat staat er de komende tijd op de planning?

Ramon: "Evides zal alle oude watermeters verwijderen en direct nieuwe watermeters op het nieuwe frame installeren. Ons team zal de oude leidingen afdoppen en vervolgens naadloos aansluiten op het nieuwe frame en de nieuwe watermeter. We werken continu met dezelfde mensen samen, wat zorgt voor een prettige samenwerking."

Bedankt dat we mochten meelopen! Succes nog met de werkzaamheden.

Door deze website te gebruiken accepteer je onze Privacy Policy