Tip voor juni!

Rotterdam Architectuur Maand officieel van start

Elk jaar vindt Rotterdam Architectuur Maand plaats in de maand juni. Rotterdam Architectuur Maand is het grootste architectuurfestival van Nederland over de toekomst van de stad. 

Love the City
5 juni 2023
By Lisanne Van Beurden

Met de feestelijke opening van het drijvende festivalhart door wethouder Said Kasmi is de Rotterdam Architectuur Maand 2023 op 1 juni officieel van start gegaan.

Er is voor iedereen iets te doen tijdens deze bijzondere maand, ongeacht kennis of ervaring met architectuur. Tijdens dit festival ontdek je hoe architectuur het dagelijks leven beïnvloed en verbetert.

Drijvend festivalhart in de Maashaven

Vorig jaar was het roze Podium boven op Het Nieuwe Instituut tijdens Rotterdam Architectuur Maand een groot succes. Deze zomer is er weer een publiekstrekker: een drijvend festivalhart in de Maashaven. Het bestaat uit drie drijvende bakken in de Maashaven met daarin een groen park, podium, tentoonstelling en een plek voor skateboarders, freerunners en andere urban sporters.

Met het drijvende festivalhart wil de Rotterdam Architectuur Maand een brug slaan tussen verschillende ontwikkelingen die spelen rondom de Maashaven, zoals het Nelson Mandelapark. Dit nieuwe stadspark ín de Maashaven is momenteel volop in ontwikkeling en moet zo’n tien voetbalvelden groot worden. Eigenlijk is het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand een soort testlocatie; door nu al samen te werken en kennis te delen kan energie en een netwerk ontstaan waar in de verdere ontwikkeling van het Nelson Mandelapark op kan worden voortgebouwd.

Sport en architectuur

Een van de bakken van het drijvende festivalhart is volledig ingericht voor urban sports zoals skateboarden, freerunnen, voetbal en dans. Naast een skateramp staan hier verschillende bijzondere objecten uit de haven waarmee urban sporters zich helemaal sportief kunnen uitleven.

Programma Rotterdam Architectuur Maand

Maar ook buiten het festivalhart is er tijdens de Rotterdam Architectuur Maand genoeg te doen voor iedereen, met ruim 125 activiteiten verspreid over 40 locaties. Zo wordt er vrijdag 16 juni op het festivalhart geluisterd naar en actief gepraat over onderbelichte stemmen in de architectuur tijdens het symposium Vrouwen in Architectuur. Op zaterdag 17 juni is het de Dag én Nacht van de Architectuur. Van ‘s ochtends vroeg tot diep in de nacht ervaren bezoekers de architectuur van Rotterdam met een rijk programma aan tours, workshops, films en optredens. Dit jaar ligt de focus op de klassiekers en nieuwe gebouwen op Zuid.

Bijzondere activiteiten

En ook dit jaar kan er op een bijzondere plek worden ontbeten, deze keer aan de Maashaven met architect Robert Winkel (Mei architects and planners). Architectuur en dans komen samen in Blind Spot vanaf 18 juni, een theatrale wandeling vol contrasten. Met een koptelefoon wandelen deelnemers van Hotel New York naar het festivalhart terwijl dansers spelen met de ideeën en verwachtingen over ruimte, rust en onrust. Diezelfde dag vindt ook het programma Fresh Perspectives | Reclaim the City plaats, waarbij jongeren tijdens een uitdagende masterclass een blauwdruk maken van de stad van de toekomst.

Daarnaast is er de hele maand juni elke donderdagavond Thursday Night Detours: Architectuur in Het Nieuwe Instituut, waarbij een ‘omleider’ bezoekers meeneemt op een gratis architectuuromleiding.

Wanneer: de Rotterdam Architectuur Maand vindt plaats van 1 juni t/m 30 juni 2023.

Waar: het festivalhart bevindt zich in de Maashaven, maar de hele programmering bestaat uit zo’n 125 evenementen verspreid over ruim 40 locaties.

Door deze website te gebruiken accepteer je onze Privacy Policy