Een kijkje in Museum Boijmans van Beuningen

Rotterdam Architectuur Maand 2024 komt eraan!

Ontdek de Rotterdam Architectuur Maand (RA Maand) van 1 tot en met 30 juni, het grootste architectuurfestival van Nederland over de toekomst van de stad.

Love the City
17 april 2024
By Lisanne Van Beurden

Maak je weer klaar voor het grootste architectuurfestival van Nederland! Het festivalhart bevindt zich dit jaar in het Museumpark, waar bezoekers van jong tot oud een route volgen dwars door het groen, langs bijzondere installaties over het verleden, heden en toekomst van het park.

Tuin van de stad

De keuze voor Museumpark als festivalhart was een logische keuze: dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat het Land van Hoboken, waar Museumpark onderdeel van is, toegankelijk werd in de vorm van een publieke ruimte voor iedereen.

Het is in de afgelopen eeuw gegroeid van een privé landgoed tot een culturele hotspot in de stad, en is een aaneenschakeling van verschillende tuinen uit diverse periodes met elk hun eigen karakter. Onlangs zijn daar ook de Nieuwe Tuin van het Nieuwe Instituut, een daktuin op het Depot en het Erasmus MC aan toegevoegd.

Volg de route door het park

Tijdens de RA Maand worden verschillende instellingen, locaties en verhalen in het Museumpark met elkaar verbonden door een route die zigzaggend door het gebied loopt.

Tijdens de route word je via een buitententoonstelling naar bijzondere locaties gebracht, gemarkeerd door interventies van verschillende ontwerpers. Zo wordt in de tuin van museumwoning Huis Sonneveld, een toonaangevend voorbeeld uit 1933 van Nederlandse functionalistische architectuur, een metershoge toren gebouwd die bezoekers letterlijk door de tijd heen laat lopen. Daarnaast voert de route je naar Boijmans van Beuningen. Dit monumentale gebouw is al 2019 gesloten is voor renovatie en vernieuwing, maar gaat speciaal voor RA Maand open.

De route wordt vervolgd met een tijdelijke brug van de museumtuin naar een interventie in de Rozentuin en andere bijzondere plekken in het Museumpark.

Snakken naar Boijmans

Tijdens RA Maand gaat het pand van Museum Boijmans van Beuningen, dat sinds 2019 gesloten is voor een grootschalige renovatie en vernieuwing, gedurende vijf weken open voor bezoekers.

De kaartverkoop van Snakken naar Boijmans start op 1 mei 2024. Dit is een unieke kans het gebouw te bezoeken, precies tussen echo’s van het verleden en dromen van de toekomst. Diverse ingrepen van kunstenaars brengen het lege gebouw tot leven. Er komt een aanvullend programma, onder andere voor kinderen.

In het Henket-paviljoen achter het museum zullen lezingen, workshops, films en debatten plaatsvinden geprogrammeerd door AIR – Architectuur Instituut Rotterdam in samenwerking met vele partners uit de stad.

Meer specifieke informatie volgt snel via de website en kanalen van Museum Boijmans Van Beuningen.

Praktische informatie Rotterdam Architectuur Maand

Wanneer: de RA Maand vindt plaats van 1 t/m 30 juni 2024.

Waar: het festivalhart bevindt zich in het Museumpark, maar de hele programmering bestaat uit zo’n 125 evenementen verspreid over ruim 40 locaties.

Toegang: de RA Maand is gratis te bezoeken tenzij anders staat vermeld.

Door deze website te gebruiken accepteer je onze Privacy Policy